Friday, 8 February 2013

KEPENTINGAN AMALAN MENABUNG

               Menabung ialah amalan meyimpan wang yang diperoleh. Wang ini disimpan di tempat yang selamat seperti di bank atau dalam bentuk saham atau bon. Menabung juga dapat dikatakan seperti menyediakan payung sebelum hujan. Banyak kebaikan yang akan kita peroleh jika kita menabung.

              Salah satu daripada kebaikan menabung ialah kita akan mendapat keuntungan. Hal ini kerana wang yang disimpan di bank akan dibayar faedah manakala saham akan dibayar dividen. Sebagai contoh, jika kita menyimpan wang di dalam akaun simpanan tetap,kita akan dibayar faedah mengikut kadar dan tempoh simpanan. Oleh itu,lebih lama wang itu disimpan,lebih tinggi kadar faedah yang akan diperoleh.

               Amalan menabung akan mendidik kita supaya sentiasa berjimat cermat. Sikap berjimat cermat sebenarnya merupakan satu amalan yang baik kerana kita akan lebih berhati-hati dalam membuat perbelanjaan. Oleh itu,dapat mengelakkan pembaziran. Sebagai contoh,apabila mempunyai wang lebihan,seseorang yang tidak menabung akan bertindak membelanjakan wang tersebut untuk membeli barang yang dikehendakinya. Tegasnya,sikap suka menabung akan menjadikan seseorang itu tidak membazir.

                 Amalan menabung juga dapat membantu kita dalam keadaan kecemasan yang memerlukan wang. Kita sebenarnya tidak dapat menjangka hal yang akan berlaku kepada diri kita atau keluarga kita,bak kata orang malang tidak berbau. Oleh itu,jika kita ditimpa kemalangan atau dijangkiti penyakit,kita boleh menggunakan wang simpanan untuk mendapatkan rawatan yang baik di hospital. Justeru,wang simpanan yang ada dapat menyelamatkan nyawa anda dalam keadaan yang darurat.

                Menabung juga dapat mengawal inflasi. Hal ini demikian kerana apabila kita menabung,wang yang mengalir dalam aktiviti belian adalah kurang.Keadaan ini dapat mengelakkan kenaikan harga barang dalam pasaran. Apabila harga barang tidak naik,inflasi tidak akan berlaku. Oleh itu,menabung dapat mengawal inflasi.
             Kesimpulannya,kita mesti mengamalkan sikap suka menabung. Kanak-kanak harus digalakkan supaya menabung sejak kecil lagi. Wang yang disimpan itu mungkin sedikit tetapi sikit-sikit lama-lama jadi bukit.              

              

29 comments:

 1. karangan yang bagus.. tahniah..~

  ReplyDelete
 2. terima kasih.. karangan ini banyak membantu saya .. ^_^

  ReplyDelete
 3. Banyak terima kasih utk karangan ini kerana membantu utk saya..

  ReplyDelete
 4. Banyak terima kasih utk karangan ini kerana membantu utk saya menyapkan kerja

  ReplyDelete
 5. not bad , terima kasih ia membantu saya dalam pmr spoting yang diberitahu oleh cikgu .

  ReplyDelete
 6. This helpped me in my home work today !

  ReplyDelete
 7. Karangan Bagus ! Cume ade segelintir yg tidak memuaskan , Sila letak "patah perkataan" di bawah.

  ReplyDelete
 8. Karangan ini kurang isi bagi karangan saya ...sebagai pelajar yg bkal mnduduki spm,sy prlukan isi yg banyak. btw karangan ini mmg mmbantu ..

  ReplyDelete
 9. Karangan yg terbaik.....taniah kpd penulis karangan.

  ReplyDelete
 10. karangan yg good,i suka ,taniah kpd penulis

  ReplyDelete
 11. Replies
  1. Inflasi- Kemerosotan nilai mata wang kerana banyaknya wang yg beredar dan menyebabkan harga barang-barang naik.

   Delete
 12. Boleh dicantikkan lagi jika penanda wacana(selain itu, seterusnya etc), kosa kata atau peribahasa dapat ditambah.

  ReplyDelete
 13. Thanks ..bnyak memberii idea ^_^

  ReplyDelete
 14. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 15. Kalau tambahkan penanda wacana...mesti menarik karangan ini

  ReplyDelete
 16. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete